Polskie wrapy z szynką i serem
wstecz
Składniki:
- 4 wrapy pszenne typu tortilla
- 4 łyżki ulubionego majonezu
- 8 plastrów szynki kruchej Kabanos
- 4 plastry sera gouda lub emmentaler
- duży pomidor
- 2 ogórki konserwowe (lub kiszone)
- opcjonalnie - łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz
Pomidora pokrój w cienkie, równe plastry. Ogórki konserwowe lub kiszone pokrój wzdłuż. Wrap pszenny połóż na płasko na desce do krojenia, posmaruj łyżką majonezu. Połóż na nim po kolei dwa plastry szynki obok siebie, plaster sera przekrojony na pół, dwa plastry pomidora obok siebie oraz dwa podłużne plastry ogórka. Zadbaj o to, by cały farsz ułożony był pośrodku wrapa, pozostawiając wolne brzegi oraz górę i dół. Opcjonalnie - posmaruj farsz odrobiną chrzanu. Posól i dodaj pieprz do smaku. Zawijaj najpierw boki wrapa, a następnie ściśle zwijaj do góry. Jeżeli chcesz, możesz gotowego wrapa zawinąć ściśle w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę - wtedy lepiej będzie trzymał kształt. Doskonale smakuje jako alternatywa kanapki do pracy lub szkoły.
Uwaga! Wrapa możesz też pokroić w cienkie plastry i podawać w takiej formie jako przekąska na przyjęciu.
wstecz